CS:GO ćete redovito naći među listama najpopularnijih igara ikada i to u apsolutnoj kategoriji. Obzirom da se radi o vrlo jednostavnoj ideji pretočenoj u remek djelo kulture igara, postavlja se pitanje kako i na koji način je Counter Strike dosegao razinu slave i kvalitete kakvu danas uživa. Teško je ne ostati fasciniran bogatom poviješću ovog serijala i u najmanju ruku njegov napredak može samo inspirirati.


Counter Strike je službeno započeo kao modifikacija Half Lifea

Prva javno obznanjena verzija igre proizašla je kao modifikacija na osnovu originalnog Half-Lifea i to davne 1999 kao beta 1.0. S uvođenjem prvih službenih mapa Siege, Mansion, Weapon Depot i Prison predstavljen je i klasičan 5v5 format kakav se danas uzima kao standardni način igranja. Ažuriranja su dolazila na tjednoj bazi te se brzo došlo do posljednje beta verzije pod brojem 7.1. Naglim porastom popularnosti igru je primijetio i veliki Valve te se postepeno doguralo do danas legendarne verzije Counter Strike 1.6.

Od ove točke prema danas vrlo se malo promijenilo što se tiče mehanike igre, spomenut ćemo Counter Strike: Source kao prvi grafički iskorak u serijalu te Counter Strike: Global Offensive kao posljednju verziju.

Produkt godina i godina usavršavanja izvorne ideje

cs 1.6 download

Izdavanje CS:GO-a je za sobom povuklo i određeno fragmentiranje stalnih igrača, obzirom da je jedan (veći) dio igrača ostao vjeran Sourceu, dok je drugi dio igrača odlučio u potpunosti preći na CS:GO. Ovaj fenomen je i dan danas očit, pogotovo u službenim natjecanjima gdje će komentatori često naglasiti da je određeni igrač stvorio karijeru u Sourceu, poput RpK-a koji se nedavno pridružio Titanu. Gledajući iz današnje perspektive, jasno je da je CS:GO miljama ispred Sourcea po popularnosti, ali i kvaliteti.

U kratkim crtama radi se o sljedećim nadogradnjama:

 • Manji hitbox
 • Jednostavnije mape s manje dinamičkih elemenata (poput bačvi koje ste mogli micati)
 • Potrebno je uvježbati kontrolu pušaka prilikom rafala (što u Source-u i nije bio slučaj)
 • Nova oružja (pištolji, sačmarice, SMG i slično)
 • Nove granate (vatra i mamac)
 • Grafika!
 • Deathmatch mod je ugrađen u igru
 • Matchmaking!
 • Rankovi (ELO sustav)
 • CS:GO TV

Početak profesionalnog gaminga, Counter Strike u E-Sportu

Prvi turnir koji je uključivao Counter Strike održao se pod organizacijom Cyberathlete Professional League (CPL) i to 2001. godine. 2006 formirana je organizacija koja bi povela profesionalnu Counter Strike scenu: 4 Kings, Fnatic, Made in Brasil, Mousesports, Ninjas in Pyjamas, SK-Gaming i Team 3D. Uloga ove organizacije bila je postaviti temelje za kompetitivnu Counter Strike scenu, u čemu su i uspjeli ako gledamo dugoročno. U nastavku vam donosimo meč između NiP i X3 održanog na zimskon CPL turniru 2001. Ako pratite suvremeni natjecateljski CS, primijetit ćete veliku razliku u strategijama, kao i individualnim vještinama igrača.

Nakon CPL turnira, NiP i X3 su odlučili uvesti određene promjene u svojim rosterima. X3 je većinskim dijelom preimenovan u Team 3D (s četiri ključna igrača iz X3 tima), dok su igrači iz NiP-a (osim HeatONa) prešli u SK (Schroet Kommandos).

U ovoj fazi Counter Strike je postao fenomen i popularnost mu je strelovitom brzinom rasla, ponajviše zbog toga što se radi o igri gdje se cijene vještine i brzi refleksi, ali i protkan strateški pristup. Osim toga, tempo igre je bio drastično sporiji jer je ključno bilo nadmudriti protivnika. Nakon uspjeha igre formirali su se Call of Duty, Medal of Honor i čitava hrpa manje kvalitetnih igara koje vuku bazne elemente iz osnovne CS formule.

Dolaskom Counter Strike: Source na scenu, Valve je očekivao da će se čitav community prebaciti na novu igru, no to nije bio slučaj. Fragmentiranje zajednice između ove dvije igre iznenadilo je Valve te se i natjecateljski dio pomalo kočio obzirom da igra nije ostvarila svoj puni potencijal. Counter Strike: Global Offensive, između ostaloga, služi i kao konačna destinacija za sve Counter Strike ljubitelje i možemo reći da je Valve u tome i uspio. CS:GO je najveći i najpopularniji nastavak u serijalu, održavaju se turniri sa šesteroznamenkastim nagradama u novcu i ono najbitnije, broj igrača neprestano raste.

Counter Strike: Global Offensive kao budućnost moderne gaming scene

Sudeći po dosadašnjim trendovima u razvoju CS:GO-a, za očekivati je da će se nastaviti gurati natjecateljski segment igre. E-sports se približio pravom profesionalnom sportu, što se financijskog i organizacijskog dijela tiče, te je najveći rast postignut upravo u posljednjih par godina. Srž samog CS-a je takva da je zanimljiva svima te ne morate biti vješti igrač da bi dobili barem ideju o onome što se događa u meču, što nije uvijek slučaj sa igrama poput DOTA-e ili LoL-a. Više o tome kako se pozabaviti s natjecanjima izdvojili smo u sljedećim tekstovima:

Što se tehničke strane igre tiče, Valve je uložio trud i novac u optimiziranje igre, što znači da ju možete skinuti i igrati i sa slabijim računalom, što je još jedan bitan faktor za privlačenje široke publike.

Moguće je da ste negdje pročitali i da će se Counter-Strike: Global Offensive prebaciti u Source 2 engine, što ne očekujemo da će se dogoditi u bliskoj budućnosti. Postoji više razloga za takav stav no najbitniji je i onaj logični – čemu mijenjati konja koji najbrže trči?

Nije dvojbeno da bi CS-u dobro došlo kompletno renoviranje „motora“, no i igra u ovoj izvedbi može pružiti mnogo više. Valve je studio koji ne izdaje puno igara, ali ono što izdaju redovito funkcionira gotovo savršeno te zapravo postavljaju standarde za ispoliranost i pedantnost u izradi igara. Više o Source 2 engineu i njegovoj ulozi u razvoju CS-a možete naučiti iz videa u nastavku.


Counter Strike 1.6, Counter Strike Source i CS:GO Download

Valve se potrudio da instalacija svih njihovih igara ide bezbolno putem njihove usluge Steam, a cijene se kreću od 10 eura na dalje. Ukoliko se želite okušati u igranju Countera i tražite legalni download igre, onda se slobodno poslužite sa sljedećim linkovima:

 1. counter strike 1.6 download
 2. counter strike source download
 3. counter strike global offensive download

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *