Da nema Christophera Nolana, Batman filmovi bi u prosjeku bili loši. Da, bio bi tu neki Burton, ali uglavnom bi stvar bila toliko tragična da se vjerojatno više nitko ne bi ni usudio upustiti u takvo nešto. Joel Schumacher je tako na neko vrijeme zacementirao potrebu za Batman filmovima sve dok Nolan nije rekao da njega boli briga za raniju reputaciju i da je vrijeme da “šišmiš” dobije ono što mu treba i ono što zaslužuje.


Nolan se možda više neće upuštati u superherojske filmove, ali zato nam priprema puno novih stvari

Batman trilogija filmova Christophera Nolana ponovno je ekranizacije superheroja učinila relevantnima i ne bi nas čudilo da su upravo oni razlog zbog kojih smo danas utopljeni u moru plašteva i maski. Ono što Nolan shvaća za razliku od Marvela, je to da kvantiteta i kvaliteta nisu iste stvari, tako je nedavno izjavio da nema namjeru nastaviti praviti superherojske filmove i kako tu ulogu propušta nekom drugom. Nije to prevelika šteta, jer nam i dalje aktivno servira kvalitetne filmova, a uskoro nas čeka njegovo upuštanje u drugi svjetski rat svojim Dunkirkom. No u slučaju da vam je baš-baš potrebno još Nolanovog Batmana, najbolje da bacite oko na novo izdanje trilogije u 4K rezoluciju.

Nema sumnje da će nam “Bat redatelj” pripremiti još puno toga dobrog. To što ti filmovi neće imati veze s likovima poput Brucea Waynea najmanji je problem. Dapače, kad bi uz sav taj preljev superherojskih filmova on ubacio još jedan, vjerojatno bismo tu vijest dočekali uz laganu dosadu. Ipak, Batman film Christophera Nolana došao je kada ga se najmanje očekivalo, a sada, kada se samo takve stvari i mogu očekivati, on radi nešto posve drugo. To je samo jedan od pokazatelja dobrog redatelja, a tih pokazatelja ima podosta.

Uostalom, jest da to konstantno prešućujemo, ali treći Batman nije bio baš najbolja stvar koju smo ikada gledali. Možda je ultimativna istina ta da je Nolan stao onda kad je to bilo najbolje za sve, što je još jedan od pokazatelja dobrog redatelja. Kapetan treba znati kada mu je potreban novi brod.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *