Osim što je Intelova posljednja procesorska platforma energetski učinkovitija, brzina nove arhitekture zbilja je vrijedna spomena. Najjači model u gami Skylake procesora pod šifrom i7-6700K vrlo je zanimljiv komad hardvera s osnovnim radnim taktom na 4 GHz, dok se putem Turbo Boost funkcije takta automatski podiže na 4.2 GHz i to bez da vi pomaknete prstom. Radni takt od 4.2 GHz nikako nije šala, no cijela priča uzima potpuno novu perspektivu kada u nju uđete s namjerom overclockanja. S takvim zlim namjerama novu i7-icu gledao je Chi-Kui Lam iz Kine te je kroz svoje ruke uspio natjerati i7-6700K na suludih 7025.66 MHz!


Chi-Kui Lam, tekući dušik i i7-6700K – ubojita kombinacija

Kako tvrdi ekipa s hwbot.org, Chi-Kui Lam je ovim pothvatom postao vlasnikom novog svjetskog rekorda. Kako bi uspio u svome naumu, upotrijebio je tekući dušik pri temperaturi od -200°C, a od ostalih komponenti odabrao je ASRock Z170 matičnu ploču, 4GB G.Skill DDR4 RAM memorije, 256GB Plextor SSD s (nemojte se smijat) Windows XP Professional operativnim sustavom i Antec napajanje od čitavih 1300W.

rekordni overclock

Nijemci su natjerali i7-6700K na 7007.85 MHz za drugo mjesto

Njemački overclockeri pod imenima Der8auer i Dancop opasno su se približili novopostavljenom rekordu. Ostvarili su maksimalnu frekvenciju rada od 7007.85 MHz te zauzeli zadovoljavajuću drugu poziciju koristeći Asus Maximus VIII matičnu ploču. Ovime se pokazuje kako su Intel procesori po običaju efikasni i stabilni u svom radu i s veseljem ćemo pratiti overclocking scenu jer nekako imamo osjećaj da priča ovdje nije gotova.


Sve navedene komponente su dostupne na širokom tržištu

Jedino bi dušik stvarao problem, njega ipak ne možete nabaviti niti u bolje opremljenim trgovinama računalne opreme. Valja imati na umu da se radi o vrlo opasnoj tvari koja može prouzročiti ozbiljne ozljede ukoliko se s njom ne rukuje ispravno. Ako se želite okušati u sličnom pothvatu, savjetujemo vam da se neko vrijeme zadržite na vodenom hlađenju dok ne usavršite svoje vještine, a kada vrijeme dođe tekući dušik možete nabaviti u trgovini Messer, naravno – pod određenim uvjetima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *