Od prvog The Purge filma očekivao sam dosta, ponajviše zato što je ideja bila zanimljiva. Ne na neki posebno dubok način, već više onako “moglo bi biti zabavno”. Film je na kraju bio okej, mada je sve ono što mi je bilo zanimljivo ostalo u pozadini. Ta je pozadina došla u prvi plan drugim filmom The Purge: Anarchy kojega sam dugo čekao samo kako bih zaključio da taj serijal ipak nije za mene. Po meni, najveći problem te franšize je uvijek bio James DeMonaco, čovjek koji je imao viziju i ništa drugo. Točno to je razlog zašto novo vodstvo za četvrti nastavak The Purge serijala dočekujem s veseljem.


Za režiju četvrtog The Purge filma zaslužan je Gerard McMurray, redatelj Burning Sandsa, uratka koji je pokupio brojne pohvale na Sundance Film Festivalu

The Purge ima jednostavnu ali zanimljivu premisu: jednu noć na godinu svi su zakoni odstranjeni i ljudi to iskorištavaju kako bi išli uokolo, ubijali, krali i radili što god im već padne na pamet. Sve je to zapleteno u američku politiku koja time zapravo odstranjuje siromaštvo i nezadovoljstvo građana. U pitanju je satira, naravno, ovakva hiperbolična situacija nije nešto što bi se trebalo shvaćati doslovno, zato brojni “nije realistično” komentari nisu ni najmanje legitimni. Uz sve ideje koje ti filmovi pokušavaju servirati, tu je i hrpa nasilja, tako je tu sagu moguće gledati s pola mozga i svejedno se dobro zabaviti. Cijenio sam serijal i DeMonacovu viziju, ali suptilnost nije njegova jača strana pa su tako filmovi kombinacija trasha i intenzivnog propovijedanja za koju nisam imao strpljenja. Novo ime iza četvrtog The Purge filma svakako je dobrodošlo i Gerard McMurray mogao bi pogurati serijal u drugome smjeru. McMurray iza sebe ima samo jedan film, Burning Sands, ali taj je za sada izvrsno prihvaćen i mnogi tvrde da je u pitanju izvrstan mladi redatelj. Možda nije baš najbolja odluka za sljedeći film uzeti serijal koji je svima u međuvremenu dojadio, no tko zna, možda će od ovoga svi profitirati.

Sljedeći The Purge film u kina dolazi u srpnju sljedeće godine

Četvrti The Purge sprema se za srpanj sljedeće godine, što znači da bismo nekad uskoro možda mogli početi dobivati fotografije iz filma, a možda čak i poneki trailer. Tada ćemo moći reći više o tome hoće li film u konačnici biti progres u serijalu ili jednostavno tipični četvrti nastavak neke prosječne franšize. Mada, kad već to spominjem, četvrti nastavak serijala Petak 13. vjerojatno je najbolji nastavak u toj franšizi tako da možda i nije pretjerano fer zaključiti kako će samo na temelju toga ovaj uradak biti neuspješan. Gledajući tom logikom, povlači se pitanje da li onda možemo isto tako zaključiti da će i The Purge doživjeti barem devet nastavaka + jedan u svemiru. Nije da bih se pretjerano žalio da se to stvarno i dogodi.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *