Ja sam fan Call of Dutya. Eto, tužite me. Ponekad je jednostavno lakše priznati nego se pred prijateljima praviti da smo edgy cool tip koji ne voli komerijaliziranu franšizu zvanu CoD, a captain Price doma stoji na wallpaperu. No šalu na stranu, i oni koji vole, i oni koji manje vole Call of Duty i ono u što se u zadnjih nekoliko godina pretvorio, složit će se da je novi Modern Warfare zbilja odlična igra.

Zavirimo li dublje, ispod haube, kada odbacimo svu kozmetiku i dobru grafiku, MW je u suštini odlično balansirana igra s mehanikom koja otkriva da se netko uistinu dao na razmišljanje. Kako napraviti modernu pucačinu, a da nije očito da se radi o totalnoj kravi muzari? Moglo bi se štošta naučiti od Infinity Warda, posebice oko loot boxeva, točnije, nedostatka istih.

Tko bi od Activisiona i Infinity Warda očekivao da neće pokušati zgrnuti lovu na loot boxevima?

Na stranu dinamičan i izazovan gameplay, odličan dizajn mapa, balansirani game modovi i solidna tehnologija (netcode). Na stranu što je MW najbolji CoD nakon dugo vremena. Jedna vrlo bitna stvar u cijeloj priči je upravo odluka Activisiona i Infinity Warda da makne plaćene DLC-eve s mapama i loot boxeve. Tko bi tako nešto očekivao od ovog dvojca, zar ne? Zapravo, dok je igra još bila u beta fazi, nitko se previše nije obazirao na najave publishera kako će MW biti lansiran bez omraženog i kontroverznog mehanizma zvanog loot boxes. Bilo je i drugih koji su obećavali slične stvari, pa su pogazili vlastitu riječ. Lova je ipak bitnija od zadovoljstva zajednice, zar ne?

Black Ops 4 loot boxes

“Pošteniji” pristup problemu

Sezonski Battle Pass sustav svim igračima daje pristup svakoj mapi, Operatoru i oružju. Ništa se ne skriva iza loot boxeva, a sve nove mape otključavaju se besplatno umjesto da su skrivene iza skupih DLC-jeva. Na vama je hoćete kupiti Battle Pass ili ne. Ali ako ga ne kupite, nećete propustiti ništa previše bitno. S druge strane, ako želite kozmetiku, možete je kupiti direktno iz MW trgovine. Kao kad dođeš u dućan po mijeko. Kažeš želim mlijeko – dobiješ mlijeko. Ima li smisla da prodavačica ispred tebe stavi slot mašinu gdje moraš povući ručku i nadati se da ćeš dobiti mlijeko? Doista, moderne igre više nalikuju na Casino Online, gdje iskušavaš sreću umjesto da dobiješ ono po što si zbilja došao.

Nadajmo se da Activision neće zastraniti

Godinama smo se borili protiv plaćenih mapa u CoD-u, ali Activision se nije previše obazirao na zahtjeve zajednice i fanova. Srećom, nešto se promijenilo u novom Modern Warfareu. Međutim, važno je napomenuti jednu bitnu stvar, koja će možda biti dobar uzor i ostalim developerima i publisherima: igrači na MW troše puno više nego na Black Ops 4 koji je imao omražene loot boxes i plaćene map pakete. Sezonski battle pass je, čini se, ispravno rješenje. Igrači zadovoljni, Activisionu džepovi puni. Vuk sit, ovce na broju.

Nadajmo se samo da pohlepa neće potaknuti nerazumne odluke u budućnosti, kao recimo da se u MW uvedu loot boxes, ili da neki budući naslov is CoD serijala opet bude lansiran s njima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *