Jedan od glavnih razloga zašto je originalni Blade Runner bio tako uspješan leži u uloženom trudu u pravljenje setova i stvaranje što stvarnije atmosfere futurističkog Los Angelesa. Na sreću, toga su itekako svjesne distribucijske kuće iza nastavka Blade Runner: 2049, Warner Bros. i Columbia Pictures, pa se ni taj film neće oslanjati na zeleno platno i specijalne efekte.


Setovi su izgrađeni od temelja kako bi savršeno dočarali svijet Blade Runnera: 2049

Izgled svijeta često je važan segment znanstveno fantastičnih filmova. Lako je napraviti grešku u vidu pretjeranog korištenja specijalnih efekata zbog čega cijeli projekt na kraju izgleda lažno. Problem je i u tome što takvi uradci najčešće loše ostare pa deset-dvadeset godina od danas ih nitko ne može shvaćati posebno ozbiljno. Klasici su uvijek oni filmovi koji izgledaju dobro neovisno o godini stvaranja. Zato je Blade Runner danas i dalje bolji od većine novih znanstveno fantastičnih splačina. Nije sve na izgledu, naravno, ali i dalje je to ključan element. Blade Runner: 2049 film je očigledno jedan od ambicioznijih modernih projekata čiji cilj nije samo stvoriti kino hit, već i djelo o kojem će se pričati godinama nakon izlaska. Jedan od načina na koji su to odlučili postići je zanemarivanje zelene podloge i stvaranje ogromnih setova čime su taj futuristički svijet učinili stvarnim.

Na ovogodišnjem Comic-Conu posjetitelji su mogli prošetati setovima iz filma i doživjeti futuristički Los Angeles

Ana de Armas, jedna od glumica na tom projektu, rekla je: “Nismo imali zelena platna; sve je bilo stvarno. Sve su za stvarno izgradili. Setovi su bili živi. Bilo je jako organski; sve se događalo u stvarnom vremenu. Sve što je letjelo, stvarno je letjelo. Sve što se kretalo – kao kiša… sve je bilo stvarno. Ništa nismo trebali zamišljati. Bio je to poklon. Tko god je odlučio da sve to odradimo za stvarno, hvala ti.”

Sličnu izjavu imao je i Ryan Reynolds koji je rekao da je veličina setova bila zastrašujuća. Sve to upućuje na to da će film biti dobar. Sada samo trebamo vidjeti kvalitetu scenarija. Jer ipak, možda Blade Runner: 2049 nije koristio zelena platna, ali izgled je samo pola projekta i bez dobre priče film ćemo zaboraviti puno prije 2049.-e.

Od nastavka Blade Runnera očekuje se puno još od kada je najavljen. Denis Villeneuve iza sebe ima brojne dobre radove i mnogi su zbog toga dosta optimistični. Naišao sam čak na par ljudi koji tvrde da će nastavak biti bolji od originala, što odbijam prihvatiti uopće kao opciju prije nego pogledam film. Hoće li stvarno biti bolji? Vjerojatno neće, ali već ako bude dostojan nastavak ja ću biti sretan.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *