Apple već dugi niz godina drži vrh mobilne gaming industrije. Unatoč tome što Google Play službeno ima veći broj aplikacija, App Store je i dalje krcat kvalitetnim mobilnim igrama, što ekskluzivama, što naslovima koji će tek kasnije pronaći put do Androida, ako ga uopće pronađu. S druge strane, tržište igraćih konzola je za Apple relativno neispitan teritorij, ne brojeći Apple Bandai Pippin konzolu iz davne 1995. Kako to obično biva, Appleovci su odmjereni i nema mjesta za naivne izlete i eksperimente pa Apple TV vidimo kao logičan kompromis – ubaciti gaming kao side značajku i time proširiti mogućnosti dobro uhodanog top boxa. Jedino što nam je zasmetalo su brojni članci kod ostalih kolega novinara, koji se kunu u gaming mogućnosti Apple TV-a. Htjeli smo istražiti u kojoj mjeri se Apple TV može nazivati ili uspoređivati s konzolom, a u nastavku možete pročitati naše dojmove.

Apple TV gaming


Igranje igara na Apple TV: Kako je to sam Apple zamislio?

Apple TV je do sada bio “obični” box namijenjen isključivo gledanju televizije. No popularizacijom Android TV boxova koji su se zahvaljujući ovom operacijskom sustavu pretvorili u prave male mikro konzole, Apple je bio primoran predstaviti vlastito rješenje; i eto ga, novi Apple TV “napokon” ima mogućnost igranja. Ključna stvar je naravno i redizajnirani daljinski upravljač s touchpadom te ugrađenim akcelerometrom i žiroskopom, senzorima koji će mu dati sposobnosti slične onima kakve ima Nintendo Wii kontroler.

apple tv gaming remoteIdeja iza ovoga je jasna – konkurirati ostalim boxovima na tržištu koji nude gejmanje, a ima ih nekolicina, gdje su Fire TV i Nvidia Shield jedni od boljih predstavnika. Doduše, Nvidia Shield je trn u oku svim boxovima jer trenutno nudi najveće mogućnosti i čistokrvno gaming iskustvo, o čemu smo već i pisali. Što se tiče Apple TV-a, lansiran je s ne baš impresivnim naslovima. Isfurani Crossy Road i Beat Sports prikazani su na službenoj prezentaciji ovog uređaja, a s obzirom da se o gaming dijelu konzole pričalo najmanje od svega u dvosatnoj prezentaciji, nekako imamo osjećaj da je Apple mogućnost igranja ubacio tek toliko, “da se nađe”. Ovome u prilog idu i razna ograničenja samog tvOS-a koji još uvijek nije prilagođen gamingu, drugim riječima, u trenutnoj fazi uređaja niste u mogućnosti pretraživati dostupne igre unutar App Storea, kao što je to moguće na drugim Apple uređajima.

Ne, ne šalimo se – imate samo kategorije i Top Rated igre, bez tražilice. S jedne strane, da je tražilica i dostupna, bilo bi zanimljivo vidjet kako bi se naziv igre utipkavao putem novog remotea. iOS je oduvijek imao problema s pronalaskom igara vrijednih kupovine, tako da ćete se i kod Apple TV-a morati osloniti na Top Rated liste.

Može li jedan “običan” daljinski osjetljiv na dodir promijeniti industriju kontrolera? Možda.

Siri remote definitivno zahtijeva privikavanje. Na prvu nam se čini kao najgore dizajniran kontroler ikad – tanak je, lagan, uzak, tipke su čudno smještene, a touchpad je skroz na vrhu; ergonomija nula bodova. Nakon pola sata igranja možemo vam odmah garantirati da je iskustvo u najmanju ruku čudno i prilično loše. Siri Remote ne leži u ruci kako bi trebao, dosta je sklizak. Dobra strana je ta što, da slučajno i izleti iz ruke, vjerojatno neće pretjerano oštetiti vaš televizor (za razliku od Nintendo Wii kontrolera…). Ne možemo se oteti dojmu da je cijela stvar mogla biti bolje riješena, pogotovo browsanje aplikacija koje je nekako usporeno i remote mora biti direktno ispred Apple TV-a, drugačije “signal ne hvata dobro”, što nismo očekivali od jednog uređaja iz 2015. godine.

Na svu sreću, postoji i službena alternativa u obliku kontrolera Steelseries Nimbus, koji nudi više ergonomije i znatno bolju funkcionalnost. No, nema naslova koji ga, za sada, iskorištavaju u potpunosti te ujedno ima isti problem s “gubljenjem signala” kao i Siri Remote. Uređaji moraju biti u ravnini i barem metar udaljeni jedan od drugog, drugačije se budete susreli s lagavim kontrolama.

Ukoliko vam se isti kontroler iz nekih razloga ne sviđa, na raspolaganju imate još koja dva-tri bluetooth kontrolera dostupna na tržištu, a kompatibilna s iOS-om. Isto tako, sigurni smo da će tržište uskoro biti preplavljeno 3rd party kontrolerima, tako da je Siri remote u cijeloj priči najmanji problem, zar ne? Zapravo, Ne. Siri remote je najveći problem. Razlog tome je što Apple od razvojnih timova zahtijeva da sve igre budu kompatibilne s njihovim “daljincem”.

Sad zamislite situaciju gdje razvijate igru koja baš i nije igriva na daljinskom, a netko vam uvjetuje da ona to mora biti. Ovo potencijalno može ograničiti razvoj igara, iako, gledano s potrošačke strane, jamči da nećete nužno morati kupovati 3rd party kontroler kako bi mogli uživati u igri koja vam se sviđa. Kako stvari trenutno stoje, nit’ je vuk sit, nit’ su ovce na broju.

Jetpack Joyride, Geometry Wars 3 i Asphalt 8 samo su neke od igara koje nećete htjeti igrati u toplini vašeg doma.

Nintendo ima svoje evergreenove poput Super Maria, Zelde, Metroida… Sony je pri vrhu s Final Fantasy, Metal Gear solid i sličnim franšizama, veliki M$, s druge strane, ima Halo, Forzu i druge, a Apple? Dobrodošli u svijet mini igara koje su zabavne samo u tramvaju ili na WC-u.

Od svih naslova dostupnih za iOS, Apple TV je trenutno ugostio svega dvadesetak njih, od kojih smo odigrali sljedeće: Rayman Adventures, Asphalt 8, Geometry Wars 3, Jetpack Joyride, Badlands te Xenowerk. Dojmovi? Sve to smo odigrali još početkom ove godine, ako ne i prošle. Nemojte nas krivo shvatit, Rayman Adventures je odličan nastavak prošlogodišnjeg Raymana, Badland je isto tako dosta dobra igra, Asphalt 8 nešto manje, no u konačnici su to sve igre koje su zabavne na svega desetak minuta i to na mobilnom uređaju, a ne na ogromnom HDTV-u – barem smo mi dobili takvo mišljenje.

Igre poput Beat Sports, koju ni nismo htjeli zaigrati zbog blesave prezentacije, koštaju do 100 kuna. Za tih 100 kuna možete s lošim kontrolama mahat ispred TV-a. Radije za iste novce kupite neki od starijih, no ipak kompletnijih naslova za PC ili konzolu, te uživajte u potpunom iskustvu igranja igre.

Još jedan primjer je cijena od 150 kuna za igru Geometry Wars 3. Smijeh…  Angry Birds? Još uvijek nije dostupna, ali vjerojatno bude uskoro, ipak je to glavna krava muzara mobilnih platformi.


Koliki uspjeh Apple TV-a možemo očekivati na lokalnom gaming tržištu?

Četvrta generacija Apple TV-a u našim lokalnim trgovinama košta blizu 1400 kuna, što je 200 kuna manje od PlayStation 3 i Xbox 360 konzole te 500 kuna više od Nintendo Wii konzole. Igre za Apple TV kreću se od besplatnih naslova s in-game opcijama kupnje dodataka, pa sve do 200 kuna za “ozbiljnije” naslove od kojih trenutno imate na raspolaganju svega nekoliko. Stoga, vidimo li neki uspjeh Applea, ne samo na globalnom, nego i lokalnom tržištu kao gaming konzola? Teško.

Dijele li ostali mediji mišljenje s nama? Ne baš. Cult of Mac kaže da će Apple TV pokoriti Xbox i PlayStation. Možda, ali u nekom paralelnom svemiru. 

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *