Tko bi rekao da će netko platiti 5.9 milijardi dolara za studio koji je napravio Candy Crush. Da – milijardi. Nije da podcjenjujemo odličan tim koji stoji iza jedne od najuspješnijih mobilnih igara svih vremena, ali jednostavno se radi o smiješno velikom iznosu. Primjera radi, Disney je cijeli Lucasfilm i prava na Star Wars serijal otkupio za 4 milijarde.


Iako smiješan iznos, King Digital će uloženo vrlo brzo vratiti

U redu, ako pogledamo na cijelu akviziciju čisto s poslovne strane, donekle ima smisla, jer godišnje King ostvaruje oko 568 milijuna dolara profita pa bi se kupovina isplatila sama od sebe kroz sljedećih nekoliko godina. King Digital nastavlja raditi kao podružnica i vodstvo kompanije se neće mijenjati. Robert Kotick, direktor Activision Blizzarda izjavio je sljedeće:

Activision Blizzard pružit će Kingu iskustvo, znanje i podršku kako bi dosegli nove potencijale. Predani smo razvoju i privlačenju najvećih talenata u industriji i izuzetno se veselimo zajedničkim postignućima.

Kotick nadodaje da će kombinirani profit i zarada učvrstiti njihovu poziciju na tržištu (op.a. Activision Blizzard) kako bi ostali najprofitabilnija kompanija koja se bavi interaktivnom zabavom. “S globalnom mrežom od preko pola milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj bazi, potencijal za dopiranje do publike bilo gdje u svijetu, na bilo kojoj platformi, omogućuje nam da plasiramo sjajne igre do još većeg broja korisnika nego prije”.

Doduše, preuzimanje još nije gotovo jer najprije mora biti odobreno od strane Irske vlade i dioničara King Digitala, ali ako sve prođe po planu, King bi se trebao pridružiti redovima Activision Blizzarda sredinom sljedeće godine.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *